Sajtótájékoztatón közölte Fábri György, az ELTE kommunikációs főigazgatója csütörtökön, hogy az egyetemi polgárok zömét felháborították a Class FM-en elhangzott, a tanítóképző kar gólyatáborában megerőszakolt lánnyal kapcsolatos kijelentések – írja az Index. A dékán hozzátette, a rádió egyik vezetője levelet írt nekik, amiben elnézést kért az elhangzottak miatt. Ennek ellenére több nőjogi szervezet is tüntetést szervez a rádióadó központja elé vasárnapra a Nol szerint. Szerintük Sebestyén Balázsék elbagatellizálták a történteket.

Fábri György, az ELTE kommunikációs főigazgatójának közleménye

Az egyik széles körben hallgatott kereskedelmi rádió műsorvezetői egy aljas bűncselekmény áldozatává vált elsőéves hallgatónkról, a vele történt abúzusról az elemi emberséget is nélkülöző hangnemben adták ki magukból szellemesnek vélt mondandójukat. Ennek színvonaltalanságából ítélve nem csupán az ép morális érzéknek vannak jócskán híján, hanem annak sincsenek tudatában, hogy ők a közösség tulajdonát, a frekvenciát használják hangjuk terjesztésére, ami felelősséggel, a közösségi értékek számonkérhetőségével jár. Azon túl, hogy erre felhívjuk a felügyelő Médiahatóság figyelmét, az ország első egyetemének dolga a közbeszéd normáinak következetes képviselete, terjesztése is. Ennek legegyszerűbb kifejezése az, kimondjuk: megvetjük a magatartásukat.

(Forrás: ELTE Online)

Mint megírtuk korábban, a Morning Show című műsorban dehonesztálóan beszéltek és poénkodtak a műsorvezetők a fonyódligeti gólyatáborban megerőszakolt lány esetén. Másnap bocsánatkérés helyett a firkászoknak nevezett újságírókat hibáztatták az egész felháborodási hullámért, illetve sorra törölték a kritikus kommenteket a Facebook-oldalukról.

Közben a 444.hu arról ír, hogy beadványban fordult a médiahatósághoz a Nőkért Egyesület. Szerintük a műsorban “összemosták a beleegyezéses szexet és a szexuális erőszakot, illetve arra utaltak, hogy más esetekben szexuális hajlandóságot mutató (vagy éppen alkoholos befolyásoltság alatt álló) áldozat ellen kevésbé súlyos bűncselekmény a nemi erőszak”.

A Nol szerint nem ez volt az első eset, hogy Sebestyénék humort faragtak a nemi erőszak témájából. A Keret Koalíció a Szexuális Erőszak Ellen nevű civil ernyőszervezet már 2012-ben jelezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, hogy a Morning Show-ban azzal viccelődtek, hogyan lehet megerőszakolni egy nőt az autóban (itt elolvashatja a kivonatot). A műsor vezetése ekkor is hárított, ekkor is a panaszost becsmérlő választ küldött: „Amennyiben Önök a szerelmeskedést azonosítják a megerőszakolással, akkor javasoljuk, hogy hagyja abba az eddigi munkáját, mert Ön sok embert félrevezet a tájékozatlanságával".

Az NMHH megállapította, hogy a lányokban a Kispolskiban kvázi megerőszakolt lány esete frusztrációt kelthetett, a fiúkban pedig az egyenjogúságot kérdőjelezhette meg, de büntetést végül nem szabtak ki. Tóth Györgyi, a NANE Egyesület munkatársa is azzal érvelt egyébként, mert ezzel sérülhetett az áldozat emberi méltósága, ráadásul az erőszakot hétköznapi dolognak állították be. A Class FM szokás szerint nem válaszolt a lap megkeresésére (és a mai napig a Velvetére sem).