83 évesen elhunyt Avar István, Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze – írja a HVG a Nemzeti Színház közleményére hivatkozva.

A Blikknek 2012-ben így nyilatkozott a színész: „Soha többé nem lépek föl, csak csoszogok a lakásban. Épphogy csak csoszogok, már ki sem tudok menni a lakásból. Ízületi problémákkal küszködök, és a gyógyszerek sem segítenek" – panaszolta Avar István.

A Blikk kérdésre, hogy ilyen állapotban dolgozik-e valahol, vagy vállal-e még fellépést, azt felelte:

„Bevégeztetett, soha többé nem tudok színpadra lépni. Utoljára márciusban léptem föl a Pesti Színházban, Molnár Ferenc Egy, kettő, három című színdarabjában, de azóta nem voltam színpadon."

Avar István pap akart lenni, de rokonai és barátai biztatására 1949-ben beiratkozott a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1954-ben szerzett diplomát, s hamarosan leszerződött a Pécsi Nemzeti Színházhoz. Itt prózákban, tragédiákban és vígjátékokban játszott.

1960-tól a Madách Színház, 1966-tól a Nemzeti Színház, majd nyugdíjazásáig (1993-ig) ismét a Madách Színház társulatának volt a tagja. Később a Pesti Magyar Színház társulatához tartozott.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán színpadi beszédet tanított. 1973–1990-ben országgyűlési képviselőként, valamint a Kulturális Bizottság tagjaként tevékenykedett.

Pénteken, hosszú betegség után hunyt el Sztankay István, aki szintén abba a 12 tagú társaságba tartozott, akik a nemzet színészei közé tartoztak. 

Az alábbi videón Alföldi Róberttel beszélget színészi pályájáról.