Schobert Norbert cége, a Norbi Update – eleget téve a magyar jegybank kérésének – kiegészítette korábbi hivatalos tájékoztatóját a tőzsdére lépéssel kapcsolatban, azonban ez még mindig nem elegendő ahhoz, hogy feloldják a részvények értékesítését gátló felfüggesztést – írja a Blikk.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) közleményt adott ki arról, hogy jogsértőnek találják Norbi „kommunikációját”. A problémát az okozta, hogy a hivatalos, jóváhagyott tájékoztatóban megtalálható információk nem álltak összhangban azzal, amit a fitneszguru az egyik sajtótájékoztatón elmondott. Pedig egy tőzsdére készülő cégnél ez különösen fontos lett volna.

"Egyértelmű, hogy Schobert Norbert és Rubint Réka nem megfelelően kommunikált egy olyan időszakban, amikor a cégük a tőzsdére készült" – mondta a Blikknek Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke. "A tájékoztató mostani kiegészítésével sem oldódik meg azonban minden probléma. Vannak még megválaszolatlan kérdések és olyan részletek, amelyeket bővebben ki kellene fejteni. Remélhetően csak azután engedi tovább a jegyzési időszakot az MNB. Fontos, hogy ha Andre Agassi csupán egy reklámarc, akkor Norbiék kommunikációjában ne úgy jelenjen meg, mint egy üzlettárs. Illetve kérni fogjuk a Magyar Nemzeti Banktól, vizsgálja meg azt a bejelentést is, pontosan hány munkavállaló dolgozik Norbinál. A már sokszor emlegetett hivatalos tájékoztatóban egy fő szerepel, míg a sajtótájékoztatón Norbert már 21 alkalmazottról beszélt. Ez nemcsak a pontosság kedvéért fontos, de a nyereség kiszámítása miatt is. Nem mindegy, hogy egy cégnek az alkalmazottak 12 millióba kerülnek egy évben, vagy ennek a húszszorosába" – fejtette ki Dióslaki, aki nem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben Schobertéknek a „mellébeszélés” miatt komoly büntetéssel is számolnia kell.

A TEBÉSZ elnöke figyelmeztetett: a jogsértő magatartás, így a hibás kommunikáció is büntetéssel járhat. Ez egy cég esetében 100 ezer és 2 milliárd forint közötti összeg lehet, de személyeket is külön lehet büntetni. Itt 100 ezer és 20 millió forint összegről lehet szó.