Az idézés
Valamikor a hét elején Kisorosziból telefonáltak, hogy rendőrök keresnek, aztán telefonon beszéltem is velük, és kiderült, hogy egy idézést szeretnének átadni. Egy órán belül megjelentek a Pozsonyi úti irodában, két civil ruhás, egy fiatalember és egy fiatal hölgy. Aláírással igazoltam, hogy az idézést átvettem, aztán el is olvastam magát a hivatalos papírt. Kiderült, hogy reggel 9-re vár a „rendőri szerv”, és amikor szóvá tettem, hogy akkor nekem már egy egyeztetett megbeszélésem van, roppant készségesen azt mondták a nyomozók (gondolom, azok voltak, mert nem volt rajtuk egyenruha), hogy természetesen mehetek később is, a 11 óra biztosan megfelel. Az idézés azért nagyon jópofa, mert külön felhívják a figyelmemet arra, hogy „az ügyre vonatkozó iratain kívül a bizonyításnál felhasználható feljegyzéseit vagy egyéb tárgyait hozza magával!”. Ez azért érdekes, mert a papírból egyáltalán nem derül ki, hogy milyen ügyről van szó. Körülnéztem az irodámban, de sem felhasználható feljegyzést, sem egyéb tárgyat nem találtam, így aztán egy szál magnóval mentem a Tolnai utcába. Tegnap felhívtam Garamvölgyi Lacit (azért „Laci” nekem a rendőrség jeles kommunikátora és József Attila halálának kitartó kutatója, merthogy ezer éve ismerjük egymást). Kérdeztem, hogy használhatok-e magnót a kihallgatásomon, a válasz az volt, hogy igen, mert amit a törvény nem tilt, azt engedi.
 
Ma reggel a Tolnai utcában, a kapuban rendkívül kedves rendőr hölgy fogadott, és amíg lejött értem az ügy előadója, addig beszélgettünk. Ha jól számolom, életemben másodszor vagyok tanú, egyszer Csepelen tanúskodtam, akkor azért hívattak be, mert egy postás sufnijában több zsák kézbesítetlen küldeményt találtak, máig nem tudom, hogy kerültek a leveleim egy csepeli postáshoz, mindenesetre ott voltak.
 
A főhadnagy, aki értem jött, tisztára úgy nézett ki, mint egy bevetésre váró kommandós. Fiatal, kisportolt srác, mint később elmondta, még csak huszonhét éves, de már főhadnagy. Az övén pisztoly, aztán valamiféle hüvelyek bőrtokban, fogalmam sincs, hogy valamilyen könnygázspray lehet-e, vagy valami más. A világoskék, hosszú ujjú pólóra egy rövid ujjú, sötétkék pólót húzott, nem tudom honnan szerezhette, mert ezt a darabot New Yorkban rendszeresíthette a rendőrség, merthogy valahol a szívtájék fölött ott van a jelvény, a pajzs felső részén a felirat: Police Department. A pajzs alsó, gömbölyű részén körbefut az aláírás: City of New York. Alatta csupa nagybetűvel: NYPD. Így fest tehát nagyjából egy kábítószerügyekben nyomozó magyar főhadnagy. Jóarcú, udvarias, határozott, illetve általában határozott, mert amikor leül a minimum negyvenéves íróasztal mellé, hogy felvegye az adataimat, akkor szegény bénázni kezd, de nem ő tehet róla, mert valami gond van a szoftverrel. Jó negyedórát vacakol, aztán kiköt a Word mellett, és végre következhet az érdemi munka. Picit sem lepődik meg, amikor előveszem a magnót, de biztos, ami biztos alapon áthívja az egyik kollégáját. A kolléga bólint, nincs kifogásuk ellene, hogy rögzítsem a beszélgetést. A főhadnagy még piszmog egy kicsit a papírjaival, van időm körülnézni. Az biztos, hogy nem Maigret típusú zsaruk használják ezt a szobát, ahonnan egyébként éppen most költöznek odébb, ezért a „kuplerájért” már elnézést kért a főhadnagy. Ami a fiatalember esztétikai vonzalmát illeti, azzal gond nincs, az ajtón Bódi Sylvi jó nagy poszteren, a nyitott páncélszekrény felém eső ajtaján az tizenkét legszebb idei playmate feneke hullámzik. Az ajtó fölött jó plakátnyi fegyverreklám, Glock típusú revolver összerakva, szétszedve, alkatrészenként. A típus Glock „Safe action Pistols”. Én egyébként imádom a fegyvereket, a honvédségnél „hozzám nőtt” Kalasnyikov betű- és számjelét máig fejből tudom, pedig képtelen vagyok akár egy születésnapot is megjegyezni, legyen szó… Ezt inkább hagyjuk, mert a feleségem agyvérzést kap. Hoppá! Az ajtó mellett a falnál mit látok! Ott is egy Kalasnyikov! A főhadnagy legyint: „Á, az csak egy műanyag másolat.” A magyar rendőr sportol, ezt bizonyítja, hogy az ajtó mellett az ősöreg fotelben két labda is elfér. Egy kosár- meg egy focilabda. Mielőtt elfelejteném, ebben a szobában mosogatnak is, az apró kis Lehel hűtőszekrényen patyolattiszta műanyagtányérok mellett bögre, benne evőeszközök, és bár nem ez a reklám helye, de a kábítószereseket üldöző rendőrök megfigyelésem szerint JAR Sensitive mosogatószert használjak. Említettem, hogy a főhadnagy echte kommandós alkat, meg sem lep, hogy balra a falon az összes képen kommandósok akcióznak. Eddig csak rendőrtábornokok szobájában jártam, de megfigyeltem, hogy mindegyikük gyűjt valamit. A főtiszteknél a rendőrsapka a sláger. Itt a Tolnai utcában tucatnyi textiljelvény díszíti a falat.
 
Rögzítve az adatok, kezdődhet a tanúkénti kihallgatás.
 
Hamarosan következik:
A jegyzőkönyv és a hangfelvétel, amin Havas Henrik elmondja a tutit a kihallgatásról, amit egyébként Kelemen Anna állítólagos drogügyeiben folytattak le. Soha vissza nem térő alkalom, hogy összehasonlítsa az élő szöveget azzal, amit egy rendőr hall és lejegyez.