Cserni bíró egy rendőrt elítélt, egy másikat pedig felmentett a 2006 szeptemberében, a kőbányai rendőrkapitányságon történt bántalmazások miatt. A bíró kimondta, hogy a rendőrök egy része biztosan hamisan tanúskodott.

Rengetegen kommentálták az esetet és többen is elmondták, hogy rendőr még soha nem tanúskodott rendőr ellen. Ezen aztán jól fel is háborodtak sokan. Ki ne tudná, hogy a műhibaperekben szinte ugyanez a helyzet, lámpással is alig találni olyan orvost, aki szakvéleményével hozzájárulna ahhoz, hogy kollégáját elmarasztalják, legfeljebb az egészen nyilvánvaló ügyekben ítélnek el orvosokat. Ugyebár itt a „mundér becsületéről” van szó, ez egy létező dolog.

A rendőrök általában – mint a filmekben – párban járnak, szinte többet vannak együtt a társukkal, mint a feleségükkel. A Büntető törvénykönyv egyébként lehetővé teszi, hogy aki nem akar, az nem kötelezhető arra, hogy közvetlen hozzátartozója ellen valljon. Nyilván a legalapvetőbb emberi ösztönről van szó, és ez így helyes. Hogy egyik rendőr miért nem vall a társa ellen … hát azért nem, mert ő is ember. Ezzel nem akarom felmenteni a rendőröket, csak azt akarom mondani, hogy borzasztó nehéz ebből a csapdahelyzetből egy rendőrnek kimászni.

Cserni bírót is megértem persze, borzasztó lehet a bírónak az, hogy tisztában van ugyan az igazsággal, de mégsem hozhatja meg a megfelelő ítéletet, mert nincs bizonyíték, a tanúk hallgatnak. Amúgy a korrupt zsaru rosszabb a legelvetemültebb bűnözőnél. A baj az, hogy ezek a korrupt zsaruk csak az amerikai filmekben nyerik el méltó büntetésüket. A film címére már nem emlékszem, de arra igen, hogy a korrupt zsarut Denzel Washington játszotta és megkapta a magáét. Amúgy ez is tipikus amerikai csavar, már eljutottak odáig, hogy a korrupt zsarut egy borzasztó jóképű, szimpatikus fekete színészre bízták. Harminc éve ezt nem merték volna megtenni, üvöltött volna a kórus, hogy „mocskos rasszisták” a filmesek. Megjegyzem, jó volna már végre egy korrupt cigány rendőrtisztet látni egy magyar filmben és becsületes, szorgalmas cigány nyomozót az utcákon. De hát, ez nem Amerika!