Ma, koradélután éppen akkor kapcsoltam be a televíziót, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Dávid Ibolyának az MDF elnök asszonyának válaszolt a parlamentben. Kár volt megnézni az internetet, magamtól is tudhattam volna, hogy Dávid Ibolya távozásra szólította fel Gyurcsányt. A miniszterelnök egyébként azt mondta, amit mondhatott, vagyis ő nem hajlandó távozni, másrészt meg szeretne egyezni a koalíciós partnerrel. Aztán valamiféle „bársonyos” reformokról beszélt. Hogy ezt a jelzős szerkezetet, mármint hogy bársonyos reform, ő vagy valamelyik tanácsadója találta ki, azt nem tudom, de hogy nincs semmi értelme, az biztos.
Prágában volt egy bársonyos forradalom, ami nagyjából azt jelentette, hogy nem folyt vér. Mármost reformmal kapcsolatban bársonyról elmélkedni teljesen értelmetlen. A reform szinte mindig fájdalmas, mert ha nem az volna, nem volna reform. Gyurcsány után nem sokkal megszólalt Kóka János is. Nagyjából azt mondta, mint amit az előbb én diktáltam, miszerint a miniszterek széke valóban bársonyos, de nem annyira, hogy a reformokból való kihátrálás miatt ne volnának képesek otthagyni széküket az SZDSZ-es miniszterek. Az SZDSZ frakció javaslata az, hogy a párt hívja vissza az általa delegált minisztereket és államtitkárokat. A kérdés most persze az, hogy ez mivel jár? A választ Orbán Viktor adta meg, aki a Fidesz huszadik születésnapi zsúrján új választások kiírását követelte. Innentől kezdve nincs miről beszélni.
A Goldman Sachs londoni elemzője szerint idézem: „Az előrehozott választások elleni legfőbb érv, hogy az az SZDSZ parlamentből való kiesését és a Fidesz kétharmados többségét hozná a parlamentben, amely az alkotmány megváltoztatásához is elegendő lenne.” Ez pontosan így van. Ezért is érthetetlen a koalíció kapkodása. Teljesen nyilvánvaló, hogy ki fogják húzni 2010-ig, akár MSZP-s kisebbségi kormányzással, akár egy villámgyors újabb kompromisszummal. Arra viszont fogadásom van, hogy Gyurcsány legkésőbb jövő nyár elejéig menni fog.
Kérdés csak az, hogy ki jöhet helyette? Eléggé valószínű, hogy két potenciális jelöltről lehet szó: a széles körben kedvelt Gráf Józsefről és Bajnai Gordonról. Miután Gráf alkatilag alkalmatlan miniszterelnöknek, marad Bajnai. Ha lóversenypályán lennénk, én rá tennék. Mármint, hogy arra, hogy ő lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Hogy aztán megválasztanák-e, az már egy másik kérdés.