Az ismerősök arról faggatnak, hogyan oldódik meg a kormányválság. Fogalmam sincs. A kérdést igazából úgy kellene feltenni, hogy, hogy oldódhat mega kormányválság. Számos változat létezik, valószínű és valószínűtlen. Kezdjük az utóbbival: Teljesen valószínűtlen, hogy időközi választásra kerül sor. Nem azért, amit az MSZP vezetői ismételgetnek, miszerint elveszítené stabilitását az ország, az átmeneti időszak óriási károkat okozna, ez hülyeség. Pláne rosszul hangzik az ő szájukból, hiszen Gyurcsány az öszödi beszédében maga megmondta, hogy Medgyessy bukása után azért nem csináltak semmit, hogy aztán győzzenek. Előrehozott választás azért nem lesz, mert a koalíciós pártok nem akarják, slussz.
 
Valószínűtlen továbbá az, hogy Gyurcsány fogja a kalapját és jön helyére valaki más. Ez azért valószínűtlen, mert momentán nincs másik. A zenebohócnak mindig van egy másik, de az MSZP-nek nincs. Legalábbis most nincs. Te kit választanál? – kérdezte Bródy János, én meg most csak húzogatom a vállam. Nekem például nagyon megfelelne Glatz Ferenc akadémikus, de engem a kutya se kérdez.
 
Valószínűtlen az is, hogy az MSZP, meg az SZDSZ a Gyurcsány-kormány helyére szakértői kormányt állít, pedig jelölt volna bőven. Volna támogatója Bod Péter Ákosnak és Surányi Györgynek is, sőt, ha már az egykori MNB elnökei szóba kerültek, akkor belenyugodnánk mi a jelenlegibe, Simor Andrásba is. Csakhogy egy szakértői kormány kb. abba a helyzetbe kerülne, mint a futballpályán a bíró, meg a két asszisztense, akik kifutottak a pályára, de a csapatok csak nem jönnek, csak nem jönnek. Vezetnék ők a meccset, de nincs játékos.
 
Ha az ember végképp tanácstalan, okosan teszi, ha előveszi Orbán Viktor kedvenc hetilapját, a Demokratát. Bencsik András főszerkesztő még egy unalmas vasárnapi délután is felrázza az embert. Lapjának … hoppá! Tegyük csak idézőjelbe, tehát „lapjának” múlt heti számában a következőket írja ugyanerről a témáról: „Egy lehetséges változatra szeretném felhívni a figyelmet. A kormány különösebb gond nélkül megbuktatható a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal. Matematikailag az SZDSZ vagy az ellenzékkel képes egy új miniszterelnököt állítani, vagy az MSZP-vel, vagyis a döntés e tekintetben már nem Gyurcsány kezében van.”
 
Hát, tényleg. Különösebb gond nélkül – ahogy azt Bencsik gondolja – Kóka felhívja Orbánt, … erre a vízióra biztosan építhetünk. Aztán Kóka felhívja az MSZP elnökét ugyanebben a tárgyban, miszerint beszélt már Orbánnal, de nem jutott vele dűlőre, mert a Viktor csökönyös és miniszterelnök akar lenni. Mit gondol erről az MSZP? Mire az MSZP elnöke bemutatkozik Kókának, és azt mondja, hogy … Bocs Jani, de az MSZP momentán én, azaz Gyurcsány Ferenc vagyok! Úgy tűnik „különösebb gond” van.
 
Hiszik, nem hiszik, Bencsik még képes önmagán is túltenni, mert így folytatja: „Ha például ellenzékit jelölne, az ország kormányozhatatlanná válik és a köztársasági elnöknek ki kell írnia az előrehozott választásokat.”
 
Jézus Mária! Tényleg lehet ellenzékit jelölni, csakhogy a helyzet az, hogy egyetlen szavazással kell leváltani a régi miniszterelnököt és megválasztani az újat. Na, mármost ha Bencsik javaslata alapján új miniszterelnöknek jelölnek egy ellenzékit, akkor mi történik? Az történik, hogy az MSZP, SZDSZ többség nem szavazza meg, oszt jó napot! Ahogy azt Orbán Viktor szokta mondani. Ettől még az ország nem válik kormányozhatatlanná és a köztársasági elnöknek nem kell kiírnia az előrehozott választásokat.
 
Bencsik képes fokozni a fokozhatatlant is: „Ha kormánypártit (jelölnek) az SZDSZ visszaveszi a hatalmat.” Mi van? Ki az a kormánypárti? És hol van közben Gyurcsány, az MSZP elnöke?
 
Szerintem Bencsik álmában írta ezt a vezércikket, aztán amikor felébredt még mindig nem jött rá, hogy már nem a Népszabadság pártrovatánál dolgozik, hanem a Demokratánál.