Újra olvashattunk Bayer Zsolttól a Magyar Hírlapban. A kedden megjelent cikk címe az, hogy Nagyon nagy a baj. Az írás apropója az, hogy Magyar Bálint a tévében önkritikát gyakorolva azt mondta, hogy „hiba volt megszavazni a száznapos programot”. A cikkíró szerint nagyon nagy lehet a baj, ha egy SZDSZ-es politikus önkritikát gyakorol. Az is igaz persze, hogy azt a bizonyos száznapos programot a Fidesz is megszavazta annak idején, de – és ebben Bayernek igaza van – ha nem tették volna, akkor azt kapták volna, hogy nem akarják a „jóléti rendszerváltást”.
 
A cikk szerint a száznapos programnak, amelynek keretében például 50 százalékos béremelést hajtottak végre a közalkalmazottaknál, annak volt az ára, hogy Orbán Viktort elűzzék a hatalomból, pedig az Orbánék által átadott teli kassza kiürítése indította el azt a folyamatot, amelynek végjátéka éppen most zajlik. – írja Bayer.
 
Neki egy csomó dologban igaza van, a kormánypártok tényleg felelőtlenül osztották a pénzt, és osztják ma is. Bayer azonban egyetlen dologról nem ír, mégpedig a Fidesz felelősségéről, illetve felelőtlenségéről. Úgy látszik nem emlékszik arra, hogy a 2006-os választási kampányban mi állt a Fidesz mondanivalójának középpontjában, az, hogy ROSSZABBUL ÉLÜNK. A Fidesz ma ugyanezt sulykolja, hogy rosszabbul élünk, közben az MNB elnöke arról beszél, hogy legalább 2500 milliárddal kellene csökkenteni az állami kiadásokat. Egyetlen komoly közgazdász sincs, aki ne a túlköltekezésről beszélne, eközben megint azt halljuk, hogy rosszabbul élünk. Azt is halljuk, hogy bezzeg Románia, bezzeg Szlovákia! Románia nagy ország, több mint kétszer annyian vannak, mint mi magyarok, a GDP-jük most érte utol a magyart. Szlovákia kisebb nálunk, ezért ők éppen csak a miénk felét produkálják. Apropó Szlovákia! Nem sokára bevezetik az Eurót. Erről sokat hallani, arról már kevesebbet, hogy a szlovákoknál mi – természetesen arányaiban – kétszer többet fordítunk jóléti kiadásokra. Érdemes volna szembenéznünk néhány ténnyel, például azzal – éppen Kupa Mihály meditált erről a napokban – hogy miközben a rendszerváltáskor több mint négy millióan fizettek adót, ma alig a fele. Ugyan miért dolgozna minimálbérért az, aki majdnem ugyanannyit tesz zsebre a láblógatásért járó szociális segélyből.
 
Arról elmélkedünk, hogy kinek a bűne a jelenlegi válság? Azzal kellene kezdeni, hogy megpróbálunk visszaemlékezni arra, ki kezdte az ígérgetést, ki osztotta el előre azt, amit még meg sem termelt az ország? Annak idején Medgyessy meg az MSZP bizonyítani akarta, hogy nem élünk rosszabbul. Hogy ennek mi lett a vége, azt ma már láthatjuk. Bayernek igaza van, mert tényleg nagyon nagy a baj.