Megkezdték a Fehérgyarmatnál pénteken lezuhant katonai oktatógép fekete dobozának vizsgálatát hétfőn Kecskeméten. A két halálos áldozatot követelő baleset helyszínén vizsgálódó ügyeletes katonai ügyész szerint a repülés során megsérthették a légi közlekedés szabályai. A géppel vélhetően olyan manővereket hajtottak végre, ami nem volt engedélyezett és nem tartozott a repülési feladatok közé.

A katonai ügyészség ezért a büntetőeljárási szabályok szerint tartott szemlét. Lefoglalták azokat a tárgyakat, köztük a repülési adatrögzítőt, vagyis a fekete dobozt, amelyek segítségével megállapíthatják, hogy történt-e bűncselekmény a repülés során. Továbbá szükség van a szemtanúk kihallgatására, és olyan szakértői vélemény beszerzésére, amely segíthet annak eldöntésében, hogy valóban megsértették-e a légi közlekedés szabályait, s az okozhatta-e a balesetet.
 

Az általános szabályok szerint 60 nap áll rendelkezésre a vizsgálat lefolytatására, és vélhetően ez alatt az idő alatt be is fejezik az eljárást, közölte az MTI érdeklődésére Mózes Zoltán ezredes, a Debreceni Katonai Ügyészség vezetője.