Halálos áldozatai is vannak az ukrajnai égszakadásnak

bry
2008.06.24. 14:05

Négyen meghaltak, több tucatnyian pedig megsérültek, annak a viharnak a következtében, amely hétfőn sepert végig Nyugat-Ukrajnán. Csaknem ezer település maradt áram nélkül, az előzetes becslések szerint mintegy 1 milliárd forint az anyagi kár.

Az égszakadás leginkább Lemberg megyét érintette. Több szemtanú is forgószélről számolt be. Tetőket sodort el, házfalakat döntött ki és több mint ezer évszázados fát csavart ki a szél. Egy templom homlokzati elemei a közelben parkoló autókra zuhantak, egy tetőtéri lakás fala ledőlt, maga alá temetve egy fiatalasszonyt és ötéves gyermekét, a nőt már csak holtan tudták kiszabadítani a romok alól. Egy 37 éves férfit agyonnyomott egy kidőlt fa, egy házaspárt pedig egy villám ölt meg.

Csak Lemberg városában huszonhárman szenvedtek sérüléseket, a viharnak azonban valószínűleg több száz sérültje is lehet, mivel számtalan kisvárossal és községgel még jelenleg sincs telefonos összeköttetés. A vihar alatt pánikot okozott, az áramszünet miatt elnémultak a vezetékes és a mobil telefonok, kialudtak a közlekedési lámpák. A járművek megálltak az utakon, mert a vezetők semmit nem láttak az útból a szakadó esőben. A megyevezetés szerint a becsült anyagi kár meghaladhatja a 1 milliárd forintot.