Miután a román szülészorvosok úgy vélték, hogy a megerőszakolt 11 éves kislánynak ki kell hordania terhességét, a kislány szülei döntöttek, Florinát Angliába viszik terhesség-megszakításra.

A kislány esete kapcsán megoszlik a romániai orvosok véleménye. Míg egyesek azt állítják, hogy ilyen korban csak az abortusz az egyetlen lehetséges út, a kislányt kivizsgáló szülészet etikai bizottsága a hatályos törvényekre hivatkozva úgy véli: ki kell hordani a terhességet.

Az eset nagy nyilvánosságot kapott, ennek következtében egy külföldön élő román nő ajánlotta fel az angliai utat a nehéz körülmények között élő családnak. A brit királyságban ugyanis az abortuszt a magzat 24 hetes koráig végre lehet hajtani.

Florina már a terhesség 21. hetében jár. Tizenkilenc éves nagybátyja erőszakolta meg. Terhességére azt követően derült fény, hogy szülei vakbélgyulladás gyanújával kórházba vitték. Az orvosok azt mondták, hogy Florina nem tudja kihordani a gyereket, ezért az abortuszt javasolták. Alaposabb vizsgálatra Iasi városába küldték a kislányt, az ottani orvosok viszont úgy döntöttek, hogy nem szabad elvetetni a magzatot.

A román Büntető Törvénykönyv szerint a 14 hetet meghaladó terhességet csak akkor szabad megszakítani, ha veszélyben van az anya élete, vagy ha súlyos rendellenességek mutathatók ki a magzaton. A szülészet vezetője szerint ezen feltételek egyike sem valósult meg, következésképpen az intézmény etikai bizottsága elvetette ezt a javaslatot, írja a Független Hírügynökség.