Óvadék ellenében szabadon engedtek szerdán egy gyilkosságért halálra ítélt amerikai férfit, miután a DNS-vizsgálatok kétségbe vonták az ellene hozott ítéletet. A 46 éves férfi több mint húsz évet töltött a halálsoron egy Tennessee állambeli háziasszony megerőszakolása és megölése miatt.
Paul Gregory House 1986-ban ítélték halálra Carolyne Muncey meggyilkolása miatt, még a DNS-vizsgálat elterjedése előtt. 2002-ben új bizonyítékok miatt új eljárás indult, 2006-ban pedig a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az esküdtek nem ítélték volna el House-t, ha ismerik a kilencvenes években elvégzett DNS-vizsgálat eredményeit. A meggyilkolt nőn, és ruháján talált ondóról 1986-ban azt gondolták, hogy House-é, de egy később elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy az a nő férjé volt. A jogi procedúra végén a férfi ügyét újratárgyalják. Az ügyészség újra vádat emelt a férfi ellen, de már nem kérnek ellene halálbüntetést.
A férfit százezer dolláros óvadék ellenében engedték szabadon, amit egy ismeretlen ember fizetett ki. Az előrehaladott szklerózis multiplexben szenvedő, és tolószékbe kényszerült House házi őrizet alatt marad ügyének októberi újratárgyalásáig. A kerületi ügyész közölte, hogy még mindig biztos House bűnösségében, de már nem kér halálos ítéletet ellene. (FH)