Tagadnak a szigetvári romaverő fiatalok

bry
2008.07.08. 12:35

Megkezdődött annak az öt barcsi fiatalnak a tárgyalása, akik Szigetváron január 22-én éjszaka két roma nőt bántalmaztak. Az öt fiatalt nemzeti, etnikai, faji, vagy vallási csoport elleni erőszakkal vádolják. Akár nyolc év börtönt is kaphatnak.

A fokozott rendőri jelenlétet azért rendelte el a bíróság, mert attól tartanak, hogy szélsőséges csoportok is részt vesznek a tárgyaláson, és provokációra készülnek. A vádirat szerint az öt férfi azért utazott Szigetvárra január 22-én, hogy ott roma származású embereket bántalmazzanak. Éjjel két roma nő, anya és 17 éves lánya együtt mentek haza, amikor öt fiatalember minden előzmény nélkül rájuk rontott. Az anyát ököllel fejbe csapták, úgy hogy összeesett. Segítségért a 17 éves lány futott el, aki három rendőrrel érkezett vissza.

Meghallgatásakor mind az öt - 18 és 23 év közötti - fiatal azt mondta: nem tudott arról, hogy a megvert asszony roma, ez később derült ki számukra. A vádlottak a történtekre csak részben emlékeztek, és eltérően ítélték meg saját cselekedetük súlyát. Volt, aki kizárta, hogy ütött volna, más elismerte, hogy rúgott, de az éppen csak elérte az áldozatot, egyikük pedig azt vallotta, akkor ért az asszonyhoz, amikor már a földön feküdt, s megbotlott benne, írja az MTI.

Az ügyész nemzeti, etnikai, faji, vagy vallási csoport elleni erőszakkal vádolja őket. Ilyen eset még nem volt Baranya megyében, mivel eddig a hasonló eseteket garázdaságnak minősítették, írja a Független Hírügynökség.