Ellopták a csepeli vakvezetőkutya-kiképző iskola nagyméretű fémkapuját, kerítését és az akadályok egy részét, a kár több millió forint. Az őrizetlen, de zárt területről szerdára virradóra, feltehetően teherautóval tulajdoníthatta el több személy a fémből készült kerítéselemeket és a kutyák kiképzésére szolgáló akadályokat, írja az MTI.
Az intézmény igazgatójának közlése szerint azokat az elemeket, amelyek fémet tartalmaztak és nem tudták ellopni, megrongálták, de elvitték a kutyák kiképzésre szolgáló telefonfülke ajtaját is. Véleménye szerint a bűncselekményt csak több ember követhette el, ugyanis a kerítés 3,5 méter magas és 2 méter széles volt, és a fémeszközöket súlyuk miatt csak teherautóval lehetett elszállítani.
Korábban a kerítésből loptak már el részeket, azokat még tudták pótolni. A mostani hiányt már nem tudják fedezni, ugyanis a speciális eszközök pótlása, beszerzése több millió forint kiadást jelentene az iskola számára. Anyagi okok miatt évente csak 16-20 vakvezető kutyát tudnak kiképezni, és jelenleg 85 igényt kellene kielégíteniük. Ahhoz, hogy egy látássérült, akinek korábban nem volt vakvezető kutyája, munkába, iskolába járáshoz, vagy egészségügyi problémái miatt kiképzett társhoz juthasson, több szempontból mérlegelve is 2-3 évet kell várnia.