Vizsgálatot indított a katonai rendőrség azoknak a brit katonáknak az ügyében, akik állítólag szexuálisan zaklattak egy 14 éves iraki fiút - közölte a londoni védelmi minisztérium. Az Independent on Sunday című brit újság vasárnapi számában ír az esetről, amely még 2003 májusában történt, egy iraki brit bázison, Bászrá város közelében. Az azóta 19 éves fiú pert indított egykori bántalmazói ellen. A cikkben csak Hasszánnak nevezett fiú azt állítja: brit katonák orális szexre kényszerítették egyik cellatársával. A 14 éves Hasszán azért került őrizetbe, mert tejet próbált lopni egy élelmiszerraktárból.

A brit védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy csaknem hárommillió angol fontot fizet egy 26 éves iraki férfi, Baha Mousa családjának, aki belehalt a kihallgatásba, ugyancsak 2003-ban. Az összegből nyolc másik iraki is részesedik, őket is bántalmazták kihallgatás közben Baha Mousával együtt. Az ügyben egy brit katonát, Donald Payn-t bűnösnek talált a bíróság, ő egy év börtönbüntetést kapott.

A brit védelmi minisztérium ugyanakkor leszögezi: az Irakban valaha megfordult 120 ezer brit katona elenyésző kivétellel a lehető legelvárhatóbb magatartást tanúsítja és önzetlen elkötelezettséggel szolgál.