Többségében enyhe, gyors lefolyású fertőzés miatt 74-en fordultak orvoshoz a fonyódligeti gyermektáborban tartózkodók közül az elmúlt 24 órában; nyolc gyereket és egy felnőttet a kiszáradás veszélye miatt kedd hajnalban a kaposvári kórházba szállítottak, írja az MTI.
A táborban jelenleg az 50 fős személyzettel együtt 625-en tartózkodnak, közülük 64 gyermek, 7 kísérőtanár és 3 konyhai dolgozó betegedett meg. A tünetek: gyakori hányás, esetenként hasmenés és hőemelkedés.
Az első betegek hétfőn, ebéd után jelentkeztek a tábor orvosánál, azóta folyamatosan vannak újabbak, s feltehetően ezután is lesznek olyanok, akik megfertőződnek. Elsősorban nem bakteriális, hanem vírusfertőzésre, nevezetesen felső légúti megbetegedésre gyanakodnak. Természetesen ételmintát is vettek, de a rendelkezésre álló ismeretek alapján nem valószínűsítik, hogy étel okozta fertőzésről lenne szó.
A betegeket elkülönítették, őket folyamatos viszik el a szülők, vagy a tábor két kisbuszával szállítják haza. A konyhát és a szociális helyiségeket, továbbá a táborhelyet már kedd reggel, a tisztiorvosi szolgálat szakembereinek kiérkezése előtt fertőtlenítették.