Megdöbbentő fotókkal jelentek meg hétfőn az olasz lapok: a napozó strandolók mellett két roma lány holtteste látható, írja a Független Hírügynökség. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a 14 és 16 éves tini a hétvégén a nápolyi Torregaveta tengerpartnál elsodorta el a tenger és a vízimentők sem tudtak rajtuk segíteni.
A lányok valószínűleg kéregetni és bizsukat árulni mentek ki a partra. A két holttestet egy törülközővel letakarva a partra fektették, de az olasz újságok állítása szerint ennek ellenére "kevesen mentek haza vagy hagyták abba a napozást.".
"Amíg a két lány élettelen teste a homokban feküdt, voltak olyanok, akik továbbnapoztak vagy közben ebédeltek egy pár méterrel arrébb.", írja az olasz La Repubblica című újság. Az olasz-roma feszültségek hátterében a Silvio Berlusconi vezette olasz kormány programja áll, amely a cigányok hivatalos összeírása és ujjlenyomatuk regisztrálását tűzte ki célul. Az Európai Unió és más emberi jogi szervezetek is kritizálják és diszkriminációnak minősítik az olasz kormány gyakorlatát. Az olasz EveryOne nevű civil szervezet weboldalán azt közölte, hogy a szombati ügynél "az emberek hozzáállása a legmegdöbbentőbb".