Viharos széllökések és jégeső várható

bry
2008.08.04. 11:23

Újabb viharzóna éri el Magyarországot hétfőn koradélután északnyugat felől, tájékoztatta a Független Hírügynökséget az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A hidegfront nyomán helyenként akár 90 kilométert meghaladó széllökések és 2 centinél nagyobb jég is várható.
Kezdetben nyugaton és északon, estétől azonban másutt is várható intenzív zivatar. Országszerte viharos, 60-90 kilométeres széllökések, felhőszakadás és jégeső is várható. A Dunántúlon, az Északi-középhegység nyugati részén és a főváros térségében azonban heves zivatar is lehet 90 kilométer feletti széllökésekkel, 50 millimétert meghaladó csapadékkal és 2 centiméternél nagyobb jéggel.
Kedden már hűvösebb idő lesz, élénk, néhol erős északnyugati széllel, de több órás napsütésre is számítani lehet. Újabb vihar péntekig nem várható, akkor azonban egy újabb front éri el az országot.
Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a hétfőre vonatkozó UV-B riasztását. Az UV-B index a 7,5-ös riasztási érték alá csökken, a várható legmagasabb sugárzás 7,1-es erősségű lesz. Az UV-B riasztás visszavonása nem jelenti azt, hogy szükségtelen a napsugárzás elleni védekezés - olvasható az OMSZ közleményében. A 7,1-es érték is a nagyon magas kategóriába tartozik, és akár már 20-30 perc napozással bőrpír keletkezhet.