A háznál vizsgálatot végző szakértők megcáfolták az amstetteni rémként elhíresült Josef Fritzl azon állítását, miszerint a pince ajtaja automatikusan kinyílt volna, ha ővele valami történik, és tovább marad távol az otthonától, mint tervezte - tudatta egy osztrák magazin csütörtökön.


Fritzl azt állította a rendőröknek, hogy a pince nehéz páncélajtaja automatikusan kinyílt volna, ha valami miatt nem tud időben hazaérni. A szakértők vizsgálata szerint azonban csak Fritzl saját távirányítójával és egy a külső falon található kapcsolóval lehet nyitni az ajtót. Ez pedig azt jelenti, hogy a pincében fogvatartott lánya, Elisabeth és annak három tőle származó gyereke ott veszhetett volna. A szakértői vizsgálat azt is kiderítette, hogy a földalatti "börtönbe" összesen nyolc ajtón át lehetett lejutni, amiből az utolsó három számkódos.

Bár Fritzl szakmája villanyszerelő, a pincében általa kiépített elektromos hálózat is csapnivalóan rossz minőségű, és annyira amatőr, hogy egy esetleges rövidzárlat is veszélyeztette a fogvatartottak életét. Valószínűleg többször elő is fordult zárlat korábban, így elképzelhető, hogy az áldozatok több esetben napokig villany nélkül, sötétben éltek. A szellőztetőrendszer hatásfoka sem volt kielégítő, mivel mindössze egy kicsi ventilátor jutott az egész 55 négyzetméteres pincehelyiségre.

A 73 éves Josef Fritzlt április végén vették őrizetbe Alsó-Ausztriában, miután kiderült, hogy 24 éven keresztül saját pincéjébe zárva tartotta lányát. A férfi rendszeresen megerőszakolta a most 42 éves Elisabethet, akinek hét gyermeke született saját apjától. A férfi három gyereket a pincében tartott fogva édesanyjukkal együtt, míg hármat felvitt a felszínre és az állítólag mit sem sejtő feleségével együtt örökbe fogadta őket.