Majdnem 51 ezer darab extasy tablettát és három kiló amfetamin port foglaltak le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) illetve a VPOP munkatársai a Pest megyei Biatorbágyon. A szervezett akció még szombaton volt, de a rendőrség csak csütörtökön számolt be az ügy részleteiről.

Ányos András, a Nemzeti Nyomozó Iroda nyugat-dunántúli régiójának osztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a nyomozók egy szervezett akcióban ütöttek rajta a két férfin szombaton. A megrendelő egy 31 éves, büntetett előéletű uszódi férfi volt - őt Biatorbágyon fogták el. A kábítószert egy 51 éves fővárosi kamionsofőr szállította haza - őt Budapesten tartóztatták le.

A rendőrök 17 kilónyi szintetikus kábítószert - ez majdnem 51 ezer darab extasy tabletta - és 3 kiló amfetamint foglaltak le, ezek feketepiaci értéke körülbelül 90 millió forint. Ányos András hozzátette, hogy ez volt az elmúlt évek eddigi legnagyobb fogása itthon. Legutóbb tavaly koboztak el egy nagyobb szállítmányt Hegyeshalomnál, ott 30 ezer darab extasyt találtak.

A fővárosban elkapott kamionos a Biatorbágyon elfogott ismerőse megbízásából, valószínűleg Hollandiából, vagy valamelyik ahhoz közeli államból hozhatta a kábítószert, amelyet több lépcsőn keresztül juttattak volna el a fogyasztókhoz. A bíróság már elrendelte a két gyanúsított előzetes letartóztatását. Az NNI jelentős mennyiségre elkövetett kábítószerrel való visszaélés miatt nyomoz: egyiküket terjesztéssel, a másikat csempészéssel gyanúsítják.

A 31 éves terjesztőt a bíróság 5-től 15 évig terjedő, vagy akár életfogytig tartó börtönnel is büntetheti, mivel a most lefoglalt drogmennyiség több százszorosa a törvényben meghatározott jelentős mennyiségnek. A csempész is éveket kaphat, a törvény szerint a bíróság 2-től 8 évig terjedő börtönnel büntetheti, amiért az országba hozta a kábítószert. (FH)