Egy tehervonat több mint felét akasztották le menet közben ismeretlen tettesek Kazahsztánban, hogy egy tartálykocsit megtöltsenek 90-es benzinnel, majd a 29 ellopott vagont a síneken hagyták.
Az eset Prirecsnoje és Azat állomások között történt szombaton éjjel, és nagy szerencse, hogy az azati ügyeletes vasutas az éjszakai óra ellenére észlelte, miszerint szokatlanul rövid az állomáson áthaladó szerelvény. A vonalon ugyanis a Moszkva-Karaganda gyorsvonat közeledett, s elgondolni is rossz, mi történhetett volna, ha a személyvonat beleütközik az elhagyott vagonokba. Az ügyeletes azonnal utasította a gyorsvonat vezetőjét, hogy álljon meg, s az utasoknak várni kellett, amíg a 29 vagont elvontatták egy mellékvágányra.
Vasárnap a rendőrség megtalált ötöt a gyanúsítottak közül, s kiderült, hogy a vasút fegyveres őrségének egyik tagja "dolgozott ki" egy kis kereseti lehetőséget munkanélküli ismerősei számára. Az illetőket őrizetbe vették, a lopott benzin értékét mintegy 10 ezer dollárra becsülik.