40 éven át rejtegette két fogyatékos gyermekét a pincében egy házaspár

bry
2008.08.28. 14:51

Csaknem negyven éven át pincébe zárva tartotta két szellemi fogyatékos gyerekét egy palesztin házaspár Izraelben, mert szégyellték őket és attól féltek, hogy ha kiderül létezésük, nem tud jól házasodni egészséges gyerekük.
A két szülő unokatestvér, az arab közösségekben gyakori a közeli vérrokonok, elsőfokú unokatestvérek házassága, hogy a családi örökség egyben maradjon. Ezért azonban nem ritka a szellemileg fogyatékos utód, akinek egészséges testvérétől is idegenkednek, és nem szívesen házasodnak velük, attól tartva, hogy terhelt utódai lesznek.
A pincébe zárt testvérek a palesztin hatóság razziájának köszönhetik szabadulásukat: a rendőrség nem utánuk kutatott, hanem fegyveres politikai szélsőségeseket, bűnözőket és kábítószert keresett, ám a házat átvizsgálva felfigyelt némi szokatlan zajra, majd feltárta a két - immár felnőtt, 42 és 38 éves nő és férfi - testvér rejtekét, írja az MTI. A helyiségekben irgalmatlan bűz volt, a férfi ruhátlanul, nővére egy szál ingben csodálkozott a rendőrökre. Egyikük sem beszél.
Felfedezésük után megfürdették őket, tiszta ruhát adtak rájuk és celláikat is kitakarították, ám a szag maradt. Egyelőre továbbra is "otthon" vannak, hogy mi lesz a sorsuk, még nem tudni. Apjukat őrizetbe vették. A 63 éves férfi azzal mentegetőzött, hogy ő csupán meg akarta óvni szellemileg fogyatékos gyermekeit a világ gúnyolódásától.