Alig 14 éves, nyolc hónapos terhes, nem tudja ki a leendő gyereke apja, HIV-fertőzött és prostitúcióból él. Ez egy brassói kamaszlány esete, akiről a gyermekvédelmi hatóság azt állítja, hogy évek óta ismerik, azonban nem tudták menhelyre vinni.

A román híradások szerint a lány vasárnap levetette magát egy tömbház ötödik emeletéről. Állítása szerint így akart megszökni az őt fogva tartó barátjától. Az esést mindössze könnyebb sérülésekkel megúszta. Szülőfaluja polgármestere azt állítja: a lányt már többször is megbüntették prostitúció miatt. A kórházba került lányt a gyermekvédelmi hatóságok most kezeltetni próbálják, hogy a csecsemő ne szülessen HIV-fertőzötten.

Romániában az utóbbi években megugrott a gyerekanyák száma, akik többnyire szegény sorsú családokból kerülnek ki. Legutóbbi megdöbbentő eset ugyancsak Brassó megyei: egy 16 éves lány sziámi ikreket szült, miután nagybátyja - egy község polgármestere - megerőszakolta. A terhességet hét hónapon keresztül sikerült eltitkolnia. Ugyanezen hónapban egy Prahova megyei 13 éves lány szült, aki 16 esztendős barátjától esett teherbe. Legnagyobb döbbenetet azonban a 11 esztendős Florina esete váltotta ki, akit a nagybátyja erőszakolt meg, és előrehaladott terhességének Angliában vetettek véget.

A statisztikák szerint Romániában 2007-ben 11 és 15 év közötti leányok kétezer csecsemőnek adtak életet. Ugyanezen évben 535 terhességmegszakítást regisztráltak a 11-15 év közötti lányoknál. (FH)