Élve eltemettek öt nőt Pakisztánban, mert szerelemből akartak férjhez menni és nem ahhoz, akit a családjaik kiszemeltek nekik, állítják polgárjogi csoportok. Az öt megölt nő ügye felzúdulást keltett az ázsiai országban még vidéken is, pedig ott a nők jogait nemigen tartják tiszteletben.
A rendőrség nyomozást indított és öt embert már őrizetbe is vettek az áldozatok családtagjai közül azzal gyanúsítva őket, hogy részt vettek az úgymond "családi becsületet óvó" kivégzésekben. Maga a pakisztáni belügyminisztérium közvetlenül is foglalkozik az üggyel, egy hét határidőt adott a rendőrségnek a tények feltárására. "A miénk nem európai társadalom, de a nők elleni erőszakot mi sem tűrhetjük sem a kulturális szokások, sem a vallás nevében" - mondta Rehman Malik, a belügyminisztérium egy vezető tisztségviselője.
Pakisztán konzervatív muszlim állam, mégis helyet kaptak nők a hatalom csúcsain. A merénylet áldozatává vált Benazir Bhutto kétszer is volt miniszterelnök, de a központi bank kormányzója és a parlament elnöke is nő. Vidéken ugyanakkor a nők nem sok szabadságot élveznek és csekély védelmet kapnak a rendőrségtől és a bíróságoktól, ha férfiakkal van nézeteltérésük. Pakisztáni emberi jogi szervezetek becslései szerint évente vagy ezer embert ölnek meg az országban becsületbelinek tartott ügyek miatt, írja az MTI.