Legkevesebb ötszáz ember meghalt Haitin a Hanna nevű hurrikán pusztításában. A nemzetközi segélyszervezetek szombaton megpróbáltak élelmet eljuttatni azokhoz az életben maradt áldozatokhoz, akik már napok óta nem ettek.

Az áldozatok száma óráról-órára emelkedik - figyelmeztetett az ENSZ humanitárius segélyekért felelős hivatala. Haitit, az amerikai kontinens legszegényebb országát újabb szélvihar fenyegeti: az Ika hurrikán közeledik északnyugati partvidékéhez. Az Ika 175 kilométeres óránkénti sebességgel érte el a Bahamák partjait. A Miami székhelyű hurrikánfigyelő központ ugyan azt jósolta, hogy az Ika Haitit nem érinti, az ország északi részén mégis készültséget rendeltek el.

Gonaives-nél egy helyi politikus szerint kétszázezer ember három napja nem evett. Ezen a területen háromezer ember halt meg négy évvel ezelőtt, a Jeanne trópusi vihar pusztításában. Haitin nagy területen pusztították el az erdőket, így a terület különösen kiszolgáltatottá vált a nagy esőzések kiváltotta áradásokkal és földcsuszamlásokkal szemben.