Megkezdődött hétfőn Brüsszelben annak a 19 éves lengyel fiatalnak a bűnpere, aki két és fél évvel ezelőtt, fényes nappal a zsúfolt központi pályaudvaron egy MP3-lejátszó megszerzéséért halálra szurkált egy 17 éves belga fiút. A gyilkosság nagy felháborodást keltett Belgiumban, 80 ezren utcai demonstráción tiltakoztak miatta. Ez volt a legnagyobb ilyen tüntetés az országban 1996 óta, amikor 300 ezren vonultak az utcára a pedofil gyilkos Marc Dutroux áldozataira emlékezve, írja az MTI.
A mostani ügy vádlottja, akit a lengyel törvények miatt csak Adam G.-ként azonosítanak, 2006. április 12-én hét késszúrással ölte meg Joe Van Holsbeecket, mert az nem akarta átadni MP3-lejátszóját neki és társának, a szintén lengyel, 16 éves Mariusz O.-nak. A két tettest köztéri kamerák felvételei alapján rövid idő alatt azonosították abban az iskolában, ahová Mariusz járt. A gyanúsítottak közül Mariusz O.-t április 24-én letartóztatták, a Belgiumban illegálisan tartózkodó Adam G. hazájába menekült, de a lengyel rendőrség három nappal később elfogta az északkeleti Suwalkiban.
Adam G. a rendőrségen azt vallotta, hogy nem bűnös, de bűnrészességét nem zárta ki. Mariusz O.-ról a bíróság tavaly már kimondta, hogy bűnös tettestársként elkövetett lopásban és gyilkosságban. Mariusz Adamot nevezte meg elkövetőnek. A vádirat ismertetésekor kiderült, hogy a vádlott és társa már nem voltak ismeretlenek a belga igazságszolgáltatás előtt, mert Brüsszelben többször követtek el lopást. A szülők jogi képviselői korábban nehezményezték, hogy csak Adam áll felnőtt bíróság elé, Mariuszról fiatalkorúak testülete mond ítéletet. A belga törvények szerint Adam G.-t akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.