Újabb csecsemő halt meg a vesekövet okozó tejportól

bry
2008.09.15. 09:40

Meghalt két gyerek a melaminnal fertőzött tejportól Kínában, miközben a vesekővel megbetegedett gyerekek száma csaknem hatszázra nőtt - közölte hétfőn az állami média. Közben az új-zélandi kormányfő bejelentette, hogy kormányának Pekingben kellett felhívnia a figyelmet a fertőzött tejporra, miután a helyi hatóságok a figyelmeztetések ellenére sem tettek semmit.

A kínai hivatalos adatok szerint nagyjából 580 gyerek lett veseköves a fertőzött tejportól, és Kanszu-tartományban, ahol 223 esetet jelentettek, két gyerek halt meg - írta az állami média. A minőségellenőrző hatóság bejelentése szerint az esetért valószínűleg privát tejfelvásárló állomások tehetőek felelőssé, amelyek a termelőktől megvett tejet melanim hozzáadásával próbálták fehérjében dúsnak beállítani. A hatóságok 19 embert vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban.

A melamint tartalmazó tejpor gyártója, az ország legnagyobb tejtermék-készítőjének számító Sanlu Group korábban azt állította, hogy a közvetlenül a termelőktől származó friss tej volt hibás. A cég az ügy kipattanása után hétszáz tonna, augusztus hatodika előtt készített tejport vont vissza a boltokból.