Az áldozatok száma jelenleg tíz, és a lövöldöző is meghalt - közölte a Finnország délnyugati részén található Kauhajuki rendőrkapitánya az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A sebesültek számáról egyelőre nem érkezett jelentés. A lövöldöző az iskola egyik diákja volt, és fejsérülésekkel szállították kórházba, miután öngyilkosságot kísérelt meg.

Az ország délnyugati részén fekvő Kauhajoki városának szakiskolájában a médiajelentések szerint egy 20 éves diák kezdett lövöldözni. Az AFP hatósági forrásokból származó értesülései szerint a rendőrség már lefegyverezte az ámokfutót. A rendőrség korábban annyit közölt, hogy az iskolában számos lövés dördült el, és valószínűleg sokan megsebesültek. A helyszíni beszámolók szerint a Helsinkitől majdnem 360 kilométerre fekvő város iskolájából kimenekítették a mintegy 200 diákot.

A lövöldözés alig egy évvel azután történt, hogy 2007 novemberében egy 18 éves tanuló fegyvert rántott a Jokela városában fekvő középiskolájában, és megölte hat diáktársát, az iskola igazgatónőjét és egyik oktatóját, végül saját magával is végzett. Az országban egyébként a világon az egyik legnagyobb arányban tartanak fegyvert az állampolgárok. (FH)