Megerősítették az amerikai hatóságok, hogy valóban annak a repülőgépnek a roncsait találták meg, amellyel a több mint egy éve eltűnt Steve Fossett amerikai milliárdos repült - írja a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldalán. A roncsokat a Sierra Nevada hegységben vették észre a levegőből, ott, ahol hétfőn egy kiránduló Fossett tárgyaira bukkant.

A kaliforniai Madeira megye sheriffje, Jon Anderson elmondása szerint még szerdán vették észre a roncsokat a levegőből a kaliforniai Mammoth Lakes közelében. Erica Stuart, a sheriff hivatalának szóvivője akkor elmondta, hogy az egymotoros Bellanca roncsait a nap folyamán gyalogosan próbálják megközelíteni a mentők. Azóta a seriff már látta a helyszínen készült első fényképeket, amik alapján csekély esélyt látnak arra, hogy a baleset helyszínét bárki lábon elhagyhatta volna. A gép valószínűleg az orrával ütközött neki nagy sebességgel a hegyoldalnak, de a baleset pontos okának feltárása azonban hetekbe, vagy akár hónapokba is beletelhet.

Fossett 2007 szeptemberében tűnt el kisgépével, miután felszállt a Kaliforniával szomszédos Nevada állam egyik kis magánrepülőteréről. A februárban halottá nyilvánított milliárdos gépét és holttestét több hónapig tartó kutatás ellenére sem találták. Holttestének előkerüléséhez most se fűznek igazi reményeket: a seriff szerint a környékbeli vadállatok felfalhatták a maradványokat.

A terület felett azután indítottak újabb légi kutatást, hogy hétfőn egy kiránduló Steve Fossett nevére kiállított pilótaengedélyt, a szövetségi repülési hatóság (FAA) által kiadott kártyát és egy személyazonosítót, egy kifakult melegítőfelsőt, valamint több mint ezer dollárnyi készpénzt talált a hegyvidékes területen. A kiránduló kedden jelentette a rendőrségen, hogy mire bukkant nagyjából 160 kilométerre attól a nevadai repülőtértől, ahonnan Fossett felszállt.

(MTI-FH)