A kínai tejporbotrányban elhíresült szennyezőanyagot, vagyis melamint találtak egy magyarországi raktárban. A terméket egy nagy magyarországi élelmiszergyártó cég forgalmazta volna, ez volt az első szállítmány - számolt be az RTL Híradó. A kávéízesítőt maga a cég vizsgáltatta be, az eredményről pedig tájékozatta a magyar hatóságokat. Az ügyben az az aggasztó, hogy a szennyezett termék nem Kínából származott, hanem Bangkokból, vagyis a melaminbotrány Ázsia más országaira is kiterjed.

Az öt és fél tonnából, amit szombaton találtak egy pesti raktárban, 105 gramm volt melaminnal szennyezett kávéízestő por. A hatósági főállatorvos és az érintett cég képviselői is azt mondták a Híradónak, hogy Magyarországra korábban ilyen termék, ilyen kiszerelésben nem érkezett, vagyis biztosan nem került a boltokba a kávékrémből. A mostani esetből az is következik, hogy a melaminnal szennyezett tejport nem csak Kínában állítanak elő. Az Európai Unió viszont eddig csak a kínai tejporokat vízsgálta.

"Van a gyorsriasztási rendszer, amibe mi már felraktuk ezt az eseményt, és így kikerül az összes országba" - mondta Hajós Ádám, Pest Megyei főállatorvos. Az Európai Unió várhatóan a következő héten dönt arról, hogy hogyan szigorítsák az eddigi intézkedéseket.