Egy szervezett, életbiztosítással kapcsolatos csalásokra szakosodott bűnbandát leplezett le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), több hónapos munkával – adta hírül az MTI.

Egy biztosítótársaság még június közepén tett feljelentést, mert szerintük egy még élő biztosítottjuk után vették fel az életbiztosítása összegét. A férfi 2007 májusában kötött 20 millió forintra életbiztosítást. Ez év elején a felesége jelentette be, hogy a férfi meghalt és kérte a kedvezményezettnek járó pénzt. A biztosítónak azonban gyanús lett valami és a saját vizsgálatuk kiderítette, hogy a férfi valószínűleg él.
 
A rendőrségi nyomozás során hat hasonló esetre derült fény. Az NNI kérésére a biztosító újabb vizsgálatokat végzett más ügyfeleinél, így az előzőekkel együtt összesen 10 csalás derült ki, ebből kilencnél pénzt is felvettek a csalók, a tizedik csak kísérlet maradt - mondta Deme Tamás rendőr őrnagy.
 
Kiderült, hogy négy biztosítást ugyanannál a biztosítási ügynöknél kötöttek, ráadásul maga az ügynök is kedvezményezettje volt egy életbiztosításnak, aminek összegét fel is vette. Ez az üzletkötő lett a nyomozás fő célpontja. Kiderült, hogy vélhetően ő szervezte a csalásokat. A csalók igazuk alátámasztására hamisított bírósági végzéseket, halotti anyakönyvi kivonatokat és más, hamis iratokat használtak. Volt két olyan páros, akik más társaságnál is kötöttek életbiztosítást, miután az egyik biztosítónál már "meghaltak".
 
A rendőrség a múlt héten egy összehangolt akcióban 13 helyen csapott le az országban, egyebek mellett Nyíregyházán, Budapesten és Velencén is. Összesen 19 embert állítottak elő, közülük 16 gyanúsított lett, hatukat őrizetbe is vették, közülük két ember már előzetes letartóztatásban van. A csalók összesen 180 millió forintot vettek fel a biztosítóktól, az utolsó esetben 20 milliós lett volna a biztosítási összeg, de ennek felvételét már megakadályozták a nyomozók.