Több százmillió koronás kár keletkezett, amikor csütörtökön este eddig ismeretlen okokból leégett a történelmi értékű prágai kiállítási palota bal szárnya. "Meggyőződésem, hogy az Ipari Palota nem tűnhet el a prágai műemlékek közül. Felújításáról, vagy a további lépésekről azonban csak a statikai vizsgálatok elvégzése után lehet beszélni" - jelentette ki Pavel Bém prágai főpolgármester pénteken reggel azt követően, hogy éjjel ülésezett a fővárosi válságstáb és megvitatta a helyzetet. Az 1989-es rendszerváltás utáni legnagyobb prágai tűzvész oka egyelőre ismeretlen. "Sok a spekuláció, de a tűz oka egyelőre ismeretlen. Szakértői bizottságot hoztunk létre, amely megvizsgálja a dolgokat" - szögezte le Bém.

Az elektronikus és a nyomtatott sajtóban is több olyan vélemény jelent meg, miszerint nem kizárt, hogy a tűz szándékos gyújtogatás eredménye. A prágai kiállítási és szórakoztató parkot, beleértve a leégett Ipari Palotát is az Incheba társaság bérli és üzemelteti. Az igazgató asszisztense az a Václav Kocka vállalkozó, akinek a fiát a közelmúltban Prága központjában agyonlőtték. Kocka, és a gyilkosságot elkövető szintén üzletember Bohumír Duricko jó kapcsolatokat ápoltak vezető cseh politikusokkal. A rendőrség szerint a gyilkosságnak azonban nem volt politikai háttere, indítéka. Nincs semmiféle bizonyíték arra sem, hogy a tűz kapcsolatban lenne ezzel az esettel, illetve az alvilági szervezetekkel vagy gazdasági érdekcsoportokkal. A palotát üzemeltető Incheba cég képviselői nem nyilatkoztak.

A tűzvészben megsemmisült az épület balszárnya, az acél-üveg konstrukció összeomlott, s csak az üszkös falak maradtak meg. A lángok 40-50 méter magasak voltak, és megfékezésükben mintegy 300 tűzoltó vett részt, akiknek a sűrű eső is besegített. A hatalmas lángokat több kilométerről látni lehetett. A leégett épület környékét biztonsági okokból a rendőrség lezárta, s a romokat kriminalisztikai szakértők vizsgálják. Emberáldozatról nincs hír. A beavatkozáskor két tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. Az épület jobbszárnyában egy diákrendezvény volt, de annak résztvevőit a lángok fellobbanásakor azonnal kimenekítették.