A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese nem cáfolta az MTI értesülését, hogy szorosan együttműködött a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a rendőrség annak az akciónak a lebonyolításában, aminek eredményeként csütörtökön a rendőrök őrizetbe vették T. Krisztiánt, akinek autójában három, időzítővel ellátott benzines gyújtóbombát találtak a rendőrök a Nyugati téri felüljáró alatt.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok illetékese az MTI érdeklődésére vasárnap azt közölte: az NBH figyelemmel kísérte a nemzeti ünnepet - és általában a közrendet - szélsőséges akcióval megzavarni kívánó törekvéseket.

Az NBH-s illetékes, nem cáfolta azt a több lapban is megjelent információt, hogy a férfinak kapcsolata volt a Lelkiismeret ,88 elnevezésű szervezettel.

A férfi autóját a Nemzeti Nyomozó Iroda jelzése alapján vizsgálták meg a BRFK akcióosztályának munkatársai; a rendőrség közlése szerint az autó tulajdonosa egy 33 éves, radikális csoporthoz köthető férfi. A rendőrség tájékoztatása szerint a gépkocsiban talált kilenc csőbomba kisebb kézigránátnak megfelelő hatást tudott volna kifejteni, ha működésbe lép. Az autóban fellelt további három, csőbombával kombinált távirányítású gyújtóbomba tíz méteres körben fejtette volna ki hatását.

T. Krisztiánt a bíróság szombaton előzetes letartóztatásba helyezte, a rendőrség vizsgálja a férfi részletes vallomásában elmondottak valóságtartalmát. Több lap szerint a fiatalemben magyar válogatott cselgáncsozó volt.