Legkevesebb hat kelet-európai diák megsérült, amikor szerda hajnalban házilag készített bomba robbant egy kollégiumi épületben tartott születésnapi bulin Franciaországban - közölte az illetékes ügyészség. A detonációban két orosz, egy moldovai egy ukrán és egy örmény férfi és egy ukrán nő sérült meg, közülük kettő állapota súlyos. További száz diákot kimenekítettek az épületből a dél-franciaországi Montpellier városában.

A hajnali négy óra húsz perckor történt detonáció miatt két szoba kigyulladt, és a lakásban, valamint az alatta és fölötte levő emeleteken is kitörtek az ablakok. A robbanást valószínűleg az egyik diák 20. születésnapját ünneplő bulin kezdett kísérletezés okozta, nem terrorista szándék - közölte a montpellier-i ügyészség irodája. A mentőalakulatok szerint a bulizók alkoholt fogyasztottak. A diák, akinél ünnepeltek, teste 50 százalékán harmadfokú sérüléseket szenvedett, egy másik diáknak pedig kilyukadt a tüdeje. Négy további vendég sérüléseit ellátták. A rendőrség szerint lehetett egy hetedik sérült is, aki azonban elmenekült a helyszínről.

A hatóságok olyan legálisan kapható anyagokat találtak a kollégiumi lakrészben, amelyeket összekeverve házi robbanószerkezet készíthető. A diák, akinél a buli volt, villamosmérnöknek tanult, és korábban felvett egy kémia kurzust is. Az ügyészég szerint ő hozhatta működésbe a szerkezetet. (FH)