Több száz műkincset foglalt le a spanyol rendőrség Andalúzia déli részén egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként - jelentették be spanyol rendőrtisztek csütörtökön. A 2006 márciusában kezdődött nyomozás alatt összesen 2,4 milliárd euró (650 milliárd forint) értékben foglaltak le értékeket a spanyol hatóságok - írta a Független Hírügynökség.

A nyomozás részeként a rendőrség átvizsgált egy 15 millió eurósra becsült cordobai házat, ahol a hatósági közlemény szerint múzeumnyi gyűjteményt találtak régi szövőgépekből és mezőgazdasági eszközökből. Találtak még 410 műalkotást, köztük olyan festők műveit, mint Dali, vagy Miro. Egy Marbella városában található házban pedig majdnem kétszáz festményt, háromszáz litográfiát, hét szobrot, és afrikai műtárgyakat foglaltak le. Az ingatlankorrupciós ügyben több mint két éve indított nyomozás alatt összesen 2,4 milliárd eurónyi értéket foglaltak le a hatóságok: telivér lovakat, harci bikákat, egy helikoptert, luxusautókat, öt kilogrammnyi ékszert és több villát.

A rendőrség nagyjából száz embert vett őrizetbe sikkasztás gyanújával a tengerparti luxusnyaralóhelynek számító Marbella városban, köztük a település volt polgármesterét. Marbella önkormányzatán kenőpénzeket fogadtak el, és cserébe védett területeken engedélyeztek ingatlanfejlesztéseket, és közbeszerzési pályázatokat hamisítottak meg.