Hőre fakuló tintával írták az M6-os autópályán dolgozók munkakönyvét

2008.11.24. 18:02

Egyelőre még nem tettek feljelentést azok a munkások, akiknek - állításuk szerint - hőre fakuló tintával töltötte ki munkavállalói könyvüket a munkáltató az M6-os autópálya építkezésén. Így minden nap újra tudták írni a könyvben szereplő dátumot, azaz papíron kevesebb napot dolgoztak a munkások, így járulékot is kevesebbet kellett utánuk fizetni. Az autópálya építtető cég főmérnöke szerint, ha bebizonyosodik a szabálytalanság, szerződést bontanak.Az M6-oson dolgozó munkásoknak reggel, amikor a munkát kezdték, meg kellett melegíteniük az alkalmi munkavállalói könyvükben lévő papírt, így az előző napi dátum eltűnt. Annak a helyére kellett beírni az újat. A munkásoknak egy speciális tollal kellett beírniuk a munkanapokat, amit elmondásuk szerint a munkáltató szigorúan ellenőrzött.

Ha otthon felejtették a tollat, akkor azért vissza kellett fordulniuk. A Független Hírügynökségnek nyilatkozó férfi 90 napot dolgozott, de csak 3 napot regisztráltak a könyvében- tehát ennyi nap után fizették be utána a járulékokat Eddig 6 munkás vallotta be, hogy így íratták meg velük a kiskönyvet. Azt mondják, tudták, hogy törvényt sértenek, de rá voltak kényszerítve. Az M6-os autópálya építéséért felelős cég főmérnöke felháborodott a történteken. Feljelentést a munkások egyelőre azonban még nem tettek. A cég azt mondja, az alvállalkozóikat szerződésben kötelezik a becsületes munkavégzésre. Rakita András a Mecsek Construction Group főmérnöke azt mondja: aki ezt megszegi azzal azonnal felbontják a szerződést. A munkáltató ugyanis magánokirat hamisítást, adócsalást és társadalombiztosítási csalást is elkövetett, ami bűncselekménynek számít. Büntetési tétele lehet pénzbüntetés, közérdekű munkavégzés illetve nagyon súlyos esetben szabadságvesztés büntetés is.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szerint a munkavállalókat nem terheli semmilyen felelősség, mert rá voltak kényszerítve a csalásra. A szakemberek más sokszor találkoztak hasonló estekkel. A Munkaügyi Minisztérium ezért egy jogszabály módosítást tervez. Ez alapján a kiskönyv megszűnne, helyette elektronikus úton kellene regisztrálni a munkavállalókat. Illetve bizonyos munkáltatók már egyáltalán nem is foglalkoztathatnának alkalmi munkavállalói kiskönyvvel. Gedeon András a munkaügyi főfelügyelőség szóvivője úgy tudja, hogy például az építőipar kikerülne abból a körből, akik alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztathatnak. Azt azonban, hogy a módosítás mikor lép életbe egyelőre nem tudni. A munkások azt mondják rajtuk kívül még több tucat embernek vezették hasonlóképpen a munkakönyvét, ők azonban nem mertek szólni senkinek, mert féltik az állásukat.