A holland gyermekvédelem gondjaira bízta egy holland bíró csütörtökön azt a négy hónapos kisfiút, akit állítólag eladtak az Interneten biológiai szülei - jelentette be a bíró a meghallgatás után tartott sajtótájékoztatón. A belga újszülöttet egy holland házaspár kapta meg néhány órával a születése után, még júliusban. A bíró azt nem árulta el, hogy mikor veszik el a gyereket a holland pártól.

A holland gyermekvédelem szerint a kisfiú még nagyon fiatal ahhoz, hogy erős kötelék alakuljon ki közte és nevelőszülei között, ezért nem lesz káros a fejlődésére, hogy elveszik tőlük.

A holland pár tagadja, hogy megvették volna a gyereket. A férj azt mondta, ruhákat, kórházi költségeket és a kieső munkabért fizették ki a biológiai anyának. A holland média szerint a gyerekért öt-tízezer euró (1,3-2,6 millió forint) közötti összeget fizettek.

A holland házaspár most szeretné hivatalosan is örökbefogadni a kisfiút, ehhez már ügyvédet is szereztek - mondta a Gideon S-ként emlegetett férj. Egy belgiumi televízió szerint most a biológiai szülők is vissza akarják kapni a gyereket. A belga pár korábban állítólag azért mondott le a kicsiről, mert már van egy gyerekük, és kettőt nem tudtak volna eltartani.

A holland és a belga rendőrség is vizsgálatot indított az ügyben. A belga szülőket kihallgatták, és szabadlábon védekezhetnek. A hivatalos engedély nélküli örökbeadásért akár öt éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Hasonló eset történt 2005-ben, amikor egy flamand béranya azt hazudta az őt felkérő párnak, hogy elvetélt, majd eladta kislányát az Interneten. Akkor is egy holland pár vette meg a babát, 15 ezer euróért (mai árfolyamon csaknem négymillió forintért). A gyerek végül a holland párnál maradt, mert a pereskedés alatt, 13 hónapos koráig ők nevelték. Mivel már kialakult köztük a kötődés, ez volt a kicsi érdeke - határozott akkor egy holland bíróság.A jelenlegi esetben azonban sokan attól tartanak, hogy veszélyes precedenst teremthetne egy hasonló ítélet, és az eBayhez hasonló internetes áruházakban csecsemőket árulnának az emberek. (FH)