horoszkóp

Nem azonnal élesztették újra a buszbalesetben megsérült óvodást

2008.11.28. 08:17

A mentők a szakma szabályai szerint jártak el az óvodásokat ért szerdai fővárosi buszbaleset sérültjeinek ellátásakor - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel. A XI. kerületi Pannonhalmi út és az Előpatak utca kereszteződésében egy óvodásokat szállító kisbusz és egy terepjáró ütközött. A balesetben hat gyermek sérült meg, egyiküket a helyszínen újra kellett éleszteni. Az ő állapota jelenleg is kritikus, a Heim Pál gyermekkórházban kezelik. A legfrissebb hírek szerint a fiú állapota javult. A kórház igazgatójának tájékoztatása szerint továbbra is lélegeztetőgépen tartják. Több információt a család kérésére nem árulhatott el.

A Blikk és a Bors is úgy tudja, hogy az elsőként kiérkező mentőegység orvosa - miután nem észlelt szívverést és légzést a kifiúnál - a többi sérülttel kezdett foglalkozni. A lapok szerint a gyermek testét le is takarták. A mentőszolgálati vizsgálat megállapította, hogy a mentők a szakmai szabályok szerint jártak el - olvasható a mentés körülményeit ismertető közleményben. Az esetleírás szerint a helyszínre elsőnek kiérkező mentőorvos az élettelen gyermeket - EKG-t is használva - megvizsgálta, s mivel légzést, vérkeringést nem észlelt, a másik, kritikus állapotú kisgyermek ellátását, valamint a többi, "akkor még ismeretlen állapotú sérült felkutatását kezdte meg".

Általánosságban elmondható, hogy a sürgősségi orvostan szerint "tömeges baleset helyszínén az ellátás különleges szabályok alapján történik. Az életveszélyben levők ellátása elsődleges, őket követik a súlyos sérültek, és ezután kerülhetnek sorra a klinikai halál állapotában lévők közül azok, akik még életjelenségeket mutatnak. Utolsóként kerülnek ellátásra a könnyű sérültek. Mindaddig, amíg a személyi állomány az életveszélyes és súlyos állapotú sérültek ellátását végzi, komplex újraélesztés nem végezhető. A komplex újraélesztés ugyanis nagy erőket köt le, s ezeket elvonja a kétes kimenetelű újraélesztő tevékenység érdekében a reális túlélési eséllyel rendelkező, de magas időfaktorú (azonnal ellátandó) életveszélyes sérültek ellátásáról" - írta Győrfi Pál. A szóvivő hangsúlyozta: "a szabály oka és célja az, hogy a kétséges sikerű újraélesztési kísérletet végezve nehogy elveszítsék azt a sérültet is, akin még nagy eséllyel segíteni lehet. A szakmai szabályok szerint tehát a további mentőegységek helyszínre érkezésekor kezdődhet meg a halott újraélesztési kísérlete.