Jogerőssé vált az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzl elleni vádirat, amelyben az alsó-ausztriai tartományi ügyészség egyebek között emberölést is felró a lányát 24 éven át fogságban tartó és vérfertőző viszonyra kényszerítő férfinak - írta az MTI. A St. Pölten-i tartományi bíróság alelnöke hétfőn közölte, hogy a védelem nem élt ellenvetéssel a vádiratban foglaltakkal szemben.

A tartományi ügyészség november közepén ismertette a 27 oldalas vádiratot, amelynek pontjai között emberölés, nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása, személyes szabadság korlátozása és rabszolgasorsban tartás szerepel. Amennyiben a bíróság az emberölés büntettében is bűnösnek találja a 73 éves vádlottat, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélheti. (A legsúlyosabb büntetési tételt csak az emberölés alapján alkalmazhatja a testület, az osztrák jogrendben ugyanis nincs lehetőség az egyes vádpontokban kiszabott büntetések összevonására.)

A világszerte nagy port felvert amstetteni eset áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy a végzettségét tekintve mérnök Fritzlnek hét gyermeke született a ma negyvenkét éves Elisabethtől. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi - saját bevallása szerint - egy kályhában elégette. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről. Az emberölés vádját arra a szakértői jelentésre alapozta a St. Pölten-i ügyészség, amely szerint a mérnöknek tisztában kellett lennie azzal, hogy az 1996-ban világra jött újszülött életveszélyes állapotban van, mégis elmulasztotta a segítséghívást. Bár a pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy Fritzl végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének, a szakértői vélemény szerint nagymérvű lelki-szellemi elferdülés mutatható ki nála. Erre tekintettel az ügyészség kezdeményezte, hogy büntetésének kiszabása után helyezzék el az abnormális elítéltek számára fenntartott intézményben. Az ügy tárgyalására valószínűleg jövő márciusban kerül sor.