Folyamatosan emelkedik az ukrán lakótömb-robbanás áldozatainak száma: eddig tizenhét halottat találtak az egyelőre tisztázatlan okokból történt karácsony esti házrobbanásban, ahol 35 lakás megsemmisült. A hatóságok még hatvan embert keresnek a romok alatt. Csütörtök reggelre a helyszínen dolgozó 300 tűzoltó és ugyanennyi rendőr, katona és mentőorvos 17 halottat - köztük egy gyereket -, illetve húsz túlélőt szabadított ki a romok alól. A mentést irányítók szerint még legalább hatvanan lehetnek a törmelék alatt.

A krím-félszigeti Jevpatora lakótelepének egyik háztömbjében szerda este tíz órakor történt robbanás. A tömbház két lépcsőháza omlott össze a Nyekraszov utcában. A speciális mentők kutyák segítségével kutatnak az esetleges túlélők és az áldozatok után. Az ukrán UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a mentésben résztvevők időről időre néhány perces csendet rendelnek el, hogy meghallják a bajba jutottak segélykérését.

A tragédia oka egyelőre nem tisztázott. Az első feltételezések szerint gázrobbanás történt, ám ezt Volodimir Sandra, a rendkívüli helyzetek minisztere később cáfolta. Most azt valószínűsítik, hogy a pincében tárolt, hegesztéshez használt oxigénpalackok robbantak fel. A történtek körülményeinek tisztázására kormánybizottság alakult Olekszandr Turcsinov kormányfő-helyettes vezetésével. Viktor Juscsenko államfő és Júlia Timosenko miniszterelnök is a helyszínre utazott.