Tizenkilencre emelkedett a dél-ukrajnai Jevpatorijában szenteste bekövetkezett lakótelepi gázrobbanás halálos áldozatainak száma, és több tucatnyi ember lehet még a romok alatt.

A robbanás nyomán összedőlt egy négyemeletes lakóház: az öt szinten összesen 35 lakás volt, két lépcsőház teljesen megsemmisült. Eddig 21 embert sikerült élve kimenteni a romok alól - közölték a helyi hatóságok. A lakcímnyilvántartás szerint a Nyekraszov utca 67. szám alatt, a beomlott lakásokban összesen 62-en voltak bejelentve (más források 54 bejelentett lakóról tudnak). Az eddig megtalált áldozatok között van egy kisgyermek is.

Julija Timosenko kormányfő arról számolt be, hogy a szakértők előzetes vizsgálatai szerint az előző napi robbanás nem földgázszivárgás miatt következett be, hanem oxigénballonok robbantak a lakóház pincéjében, ahol egy műhely volt berendezve. Azt nem részletezték egyelőre, hogy milyen műhely működött a pincében.

Viktor Juscsenko ukrán elnök a kormányfő kíséretében csütörtökön a helyszínre érkezett, ahol bejelentette: a hasonló tragédiák megelőzése érdekében "teljes leltárt" készítenek majd a többlakásos lakóházakról, s megfelelő rendeleteket hoznak, amelyek tiltani fogják a lakóházakban bizonyos tevékenységek végzését. "Ezt a tanulságot nem lehet megválaszolatlanul hagyni, csak az a baj, hogy túl nagy árat fizettünk ezért a tapasztalatért, rengeteg emberéletet" - mondta az államfő. (MTI/ITAR-TASZSZ/AFP/Reuters/AFP)