Agyonlőtték az egyik legkeresettebb kolumbiai drogbárót csütörtökön egy madridi kórházban, írja az MTI. Két ismeretlen este háromnegyed nyolckor lépett be Leónidas Vargas Vargas, fedőnevén az "Öreg" kórházi szobájába, majd hangtompítós pisztollyal négy lövést adtak le rá. A rendőrség azt feltételezi, hogy üzleti leszámolás áll a gyilkosság hátterében.
Az 1949-ben született Vargas a tizenkilenc legkeresettebb kolumbiai drogbáró egyike, mindegyikükre ötmillió dolláros díjat tűztek ki a hatóságok. Az 1980-as években Pablo Escobarnak, a medellíni drogkartell későbbi vezetőjének volt üzlettársa, majd a következő évtizedben már saját kábítószer-maffiája, a Caquetá kartell vezére lett. 1995 szeptemberében 19 év börtönbüntetésre és másfélmillió dolláros büntetésre ítélte egy medellíni bíró, de már 2001-ben kiszabadult a börtönből. A kolumbiai állam a következő években elkobozta Vargas összes vagyonát.
Az "Öreget" 2006 júliusában tartóztatták le Madridban hamis venezuelai útlevél birtokában. A férfi ellen kábítószer-csempészet ügyében nyomoztak a spanyol hatóságok, és ügyében most tűzték volna ki a peres eljárás kezdetét. A vizsgálóbíró óvadék ellenében szabadlábra helyezte, mert kiderült, hogy súlyos tüdőbetegségben szenved. Vargas január 2-án feküdt be a kórházba, ahol a kardiológiai osztályon kezelték.