Mogyoróvaj okozott szalmonellafertőzést az utóbbi három hónapban az Egyesült Államok 42 szövetségi államában; 399 ember betegedett meg, 70-et kórházba kellett szállítani, írja az MTI. A minnesotai mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a megbetegedésekért a King Nut márkájú mogyoróvaj a felelős. Az északi szövetségi állam egészségügyi hatóságai szerint ugyanez okozhatott fertőzést az Egyesült Államok többi részén is. Elképzelhető, hogy egy idős nő halálát a szalmonella baktérium okozta, a vizsgálat még nem zárult le.

 

A szövetségi kormány korábban közölte, hogy valószínűleg mind a 42 államban ugyanaz a típusú szalmonella vezetett a megbetegedésekhez. A legtöbb esetet Ohióból és Kaliforniából jelentették, mindkét államban 51-en kaptak fertőzést. A betegeknél a fertőzés után 12-72 órával hasmenés, láz és hasgörcs alakul ki. A betegség általában 4-7 napig tart, és a legtöbb ember külön kezelés nélkül felépül. Az október óta történt fertőzések okát a szakemberek egészen mostanáig nem tudták megállapítani.

Az Egyesült Államokban legutóbb tavaly tavasszal volt nagy szalmonellás fertőzéssorozat. Akkor 1400-an betegedtek meg, a járványt Mexikóból származó jalapeno és serrano paprika és valószínűleg bizonyos paradicsomfajták okozták. Ugyancsak paradicsom volt a felelős egy szalmonella járványért 2006 őszén, amikor 21 államban 183 személy betegedett meg.