A Portugáliában közel két éve eltűnt Madeleine McCann ügyén dolgozó spanyol magánnyomozók segítségével lepleztek le egy internetes pedofilhálózatot, amelynek eddig 13 tagját tartóztatták le - értesült a spanyol El Mundo című napilap.

A 2007 májusában a főként britek által látogatott Praia da Luz üdülőhelyen kevéssel negyedik születésnapja előtt tűnt el egy szállodai szobából, míg szülei egy közeli étteremben vacsoráztak. A gyermeket azóta sem találták meg. A szülők hat hónappal Maddie eltűnése után bízták meg a Método3 nevű magánnyomozó-irodát, amely munkája során egy internetes pedofilhálózatra bukkant.

Francisco Marco, a nyomozóiroda ügyvezető igazgatója elmondta, két hónappal a nyomozás megkezdése után kaptak egy emailt, amely szerint a kislány egy pedofil videofelvételen látható az interneten több más kisgyerekkel együtt. A Método3 meg is találta a jelzett felvételeket - amelyeken nem szerepelt Madeleine -, és értesítette a barcelonai rendőrség technikai bűnügyekkel foglalkozó részlegét. Marco elmondta: az életében eddig látott legszörnyűbb felvételeken minden áldozat tíz év alatti, a legtöbbjük kislány. Munkájuk eredményeképp sikerült kivonni a forgalomból legalább húsz pedofilt, és még nyomoznak további személyek után.

Spanyol rendőrségi források szerint a Lolita P-mixnek nevezett művelet a magánnyomozó iroda bejelentése után kezdődött, és országszerte 21 spanyol felhasználót azonosítottak. Az akció során lefoglaltak asztali és hordozható számítógépeket, merevlemezeket, DVD-ket és CD-ket, fényképezőgépet, videokamerákat, feljegyzéseket és egy fotóalbumot, amelyben kiskorúakról készült felvételek százai láthatók. Az ügyben az eddig letartóztatottakon kívül még további tíz személyt gyanúsítanak Európában a hálózatban való részvétellel.