A thai uralkodócsalád megsértése miatt hároméves börtönbüntetésre ítéltek egy ausztrál férfit hétfőn Bangkokban. A 41 éves férfit 2008 szeptemberében vették őrizetbe Bangkok nemzetközi repülőterén, egy márciusban kiadott letartóztatási parancs alapján. A vád szerint egy 2005-ben megjelent regényében sértette meg a királyi családot, egy meg nem nevezett koronaherceg szerelmi életéről szóló három mondattal.

Az ausztrál Harry Nicolaidest a bangkoki bíróság felségsértés miatt hat évig tartó börtönbüntetésre ítélte, de mivel beismerte bűnösségét, büntetését három évre csökkentették - közölte az ügyben döntött bíró. A 41 éves férfi korábban ügyvédje tanácsára ártatlannak vallotta magát, de hétfői meghallgatásán már bűnösnek mondta magát. Még a tárgyalás előtt újságíróknak elmondta, hogy arra számít, így elnézőbbek lesznek vele szemben.

Az ausztrál férfit 2008 augusztusa 31-én vették őrizetbe Bangokok nemzetközi repülőterén, amikor el akarta hagyni az országot. A férfi ellen márciusban adtak ki letartóztatási parancsot, de a parancs kiadása, és a letartóztatása között eltelt időszakban ötször hagyta el Thaiföldöt, majd tért vissza, minden gond nélkül. (FH)