Március 16-án kezdődik az "amstetteni rém" bírósági tárgyalása

bry
2009.01.22. 14:38

Március 16-én kezdődik az alsó-ausztriai tartományi bíróságon az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzl pere, aki házuk pincéjében 24 éven át fogságban tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát. Az esküdtek bevonásával zajló tárgyalás előreláthatóan öt napig fog tartani, javarészt a nyilvánosság kizárásával. A sajtó csak a vádirat ismertetésénél és az ítélet kihirdetésénél lehet jelen, írja az MTI.

A vádirat pontjai között emberölés, nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása, személyes szabadság korlátozása és rabszolgasorsban tartás szerepel. Amennyiben az esküdtszéki tanács az emberölés büntettében is bűnösnek találja a 73 éves vádlottat, a bíró akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélheti. (A legsúlyosabb büntetési tételt csak az emberölés alapján alkalmazhatja a testület, az osztrák jogrendben ugyanis nincs lehetőség az egyes vádpontokban kiszabott büntetések összevonására.)

Bár a pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy Fritzl végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének, a szakértői vélemény szerint nagymérvű lelki-szellemi elferdülés mutatható ki nála. Erre való tekintettel az ügyészség kezdeményezte, hogy büntetésének kiszabása után helyezzék el az abnormális elítéltek számára fenntartott intézményben.
Úgy tudni, hogy a mérnök gyermekei - Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak tanúskodni a tárgyaláson.