Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Somogy Megyei Bíróság azt a három csurgói rendőrt, akik csaknem két éve megaláztak a helyi rendőrőrsön két szellemi fogyatékost. A három rendőr 2007 februárban kihallgatás közben két szellemi fogyatékkal élőt alázott meg. Az egyik férfit éneklésre vették rá, majd arra, hogy dugja ki a nyelvét. A másik férfit rábeszélték, hogy egy széktámlát maga előtt tartva "kormányozzon", míg ezalatt a másik férfinak berregnie kellett.

A rendőrök a történteket mobiltelefonnal felvették, és felrakták a csurgói rendőrség belső számítógépes rendszerére. Ezt vett észre valaki és feljelentést tett. Az egyik rendőr egy 28 éves csurgói főtörzsőrmester, bűnügyi technikus, 8 hónap, a másik rendőr egy 35 éves porrogszentkirályi törzszászlós, nyomozó 1 év, a harmadik rendőr egy 35 éves gyékényesi törzsőrmester főnyomozó pedig ugyancsak egy év börtönbüntetést kapott. A megyei bíróság mindannyiuk büntetését két évre felfüggesztette. A három rendőrt 2008 júliusában felfüggesztették, de az eljárás végéig biztos, hogy nem szüntetik meg a szolgálati viszonyukat.

A bíróság hétfői ítélete még nem jogerős, az ügyészség ugyanis a technikus esetében súlyosbítást kért, a védelem pedig felmentésért, illetve enyhítésért nyújtott be fellebbezést. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblához kerül. (FH)