Megtámadták, majd arra kényszerítették őket, hogy meztelenül menjenek végig egy város utcáin - mondta hétfőn négy újságírónő az AFP-nek nyilatkozva. A francia hírügynökség információi szerint a nőket a Sierra Leone keleti részében található Kenema városban támadták meg egy olyan titkos női szervezet tagjai, akik a nők körülmetélésének fontosságát hirdetik. Szemtanúk szerint a négy újságírónőt a női nemi csonkításért kiálló csoport tagjai azzal vádolták, hogy részt vettek egy ellenük szervezett tüntetésen. A demonstrációt pénteken tartották, amelyet a női nemi csonkítás ellen hirdetett nemzetközi zéró tolerancia napjának nyilvánítottak.

Sierra Leone kormánya tavaly azt ígérte, hogy véget vetnek a rituális praktikának, de ez idáig semmit sem tettek az ügy érdekében. Az ENSZ becslései szerint a nyugat-afrikai országban a 15 és 49 éves kor közötti nők 94 százalékát metélték körül, amellyel a tradicionális hit szerint "alkalmasabbá" alakítják a lányokat a házasságra.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint Afrikában 28 országban űzik a gyakorlatot. De Afrikán kívül több muzulmán országban, Európában, Amerikában és Ausztráliában is végeznek körülmetéléseket. A nemi csonkítás rendkívül fájdalmas, és súlyos egészségügyi veszélyekkel jár - így például gyulladások alakulhatnak ki, a páciens megfertőződhet HIV-vírussal, terméketlenné válhat, vagy akár el is vérezhet.