Megölte nővérét egy 16 éves jordániai fiú, hogy a gyilkossággal helyreállítsa a család becsületét. A tinédzser ellen előre megfontolt emberölés miatt indítottak eljárást, de valószínűleg csökkentett büntetést kap majd. A fiú csütörtökön adta fel magát a rendőrségen, és bevallotta, hogy egy mobiltelefon-töltő kábellel megfojtotta harmincéves nővérét. A nő családja két nappal a gyilkosság előtt egy férfival együtt találta a nőt egy erdőben. Férje korábban elvált a nőtől, akit házasságtöréssel gyanúsított meg.

 

A tinédzser elmondása szerint feldühödött, és megölte nővérét, hogy így állítsa helyre a család becsületét. Az emberölést a jordániai törvények kivégzéssel büntetik, de ebben az esetben a fiú valószínűleg csökkentett büntetést kap, mert kiskorú, és mert az áldozat családja ejtette a vádakat.

 

Becsületgyilkosságok esetén - amikor a család megöli a házasságtörést elkövető, vagy szabadon párt választó nőket a család becsületének védelmében - a jordániai bíróságok felmentik, vagy csökkentett büntetést adnak a gyilkosoknak. Gyakran előfordul, hogy a családok 18 év alatti fiúgyermekeire bízzák a feladatot, a büntetés elkerülése érdekében. (FH)