Elsőfokon felmentették a fényevőt

bry
2009.03.16. 15:18

Felmentette a fényevőt a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletének és a kiskorú veszélyeztetésének vádja alól hétfőn kihirdetett első fokú ítéletével a Fővárosi Bíróság és elrendelte kényszergyógykezelését. Az ítélet nem jogerős, mert a védő fellebbezett a kényszergyógykezelés miatt. A "fényevő" a másodfokú ítélet meghozataláig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetben marad. A férfi utolsó szó jogán azt mondta: "rájöttem, hogy a böjtkúra nem megfelelő módszer a tisztításra, soha többé nem fogok böjtkúrázni, ebből tanultam. A gyermekemet nem akartam megölni és veszélyeztetni sem".

 

A fényevőként elhíresült több diplomás, volt életmód-tanácsadó - egy időben egyetemen is tanított - esete páratlan a magyar kriminalisztika történetében. A 38 éves férfit azzal vádolják, hogy majdnem halálra éheztette a nem egészen 2 éves kislányát és nem tett semmit azért, hogy állapotos élettársa ne haljon meg közös koplalásuk miatt. Amikor 2007. május 18-án a rendőrség megjelent a "fényevő" óbudai lakásában, a fiatalasszony már halott volt, a kisgyermek és maga a vádlott is életveszélyes állapotba került.

 

Krecsik Eldoróda bírónő az ítélet indoklásakor elmondta, a kisgyermek annyira legyengült volt, amikor megtalálták, hogy a karját sem tudta felemelni és a kórházi kezelés ellenére még napokig képtelen volt felállni. Beszélt azokról a sokkoló felvételekről is, amelyeket az éhező gyermekről készítettek. Végül kiemelte, a szakértők szerint a "fényevő" elmebetegsége miatt nem zárható ki, hogy újabb súlyos bűncselekményt követne el. (FH)